tisdag 5 mars 2013

Jag vet inte hur jag ska börja det här inlägget alls. För det här är också ett ämne som är så sjukt viktigt. Ätstörningar... vad ska jag säga. Det är en av de jobbigaste grejerna som finns. Man psykar sig själv så otroligt mycket.

De flesta tror väl att ätstörning = Anorexia. men det finns så många fler ätstörningar som jag tänkte rada upp och förklara.
Med ätstörningar menas att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker på vad man ska äta och hur mycket eller vad man inte ska äta. För att inte gå upp i vikt eller för att gå ner i vikt.
Ätstörningar ser ut på olika sätt, antingen svälter man sig själv, Eller försöker göra sig av med maten genom att spy upp den eller träna jätte hårt. Andra äter ingeting bland människor och hetsäter när man är själv eller gömmer mat.  



Anorexia nervosa som innebär att patienten felaktigt uppfattar sig själv som överviktig, och svälter sig till en farligt låg vikt.
Bulimia nervosa som bygger på hetsätning omväxlande med beteenden i syfte att kompensera för det man har ätit i kombination med en överdriven fixering vid vikt och kroppsform. Man brukar oftast spy upp det man får i sig. 
Binge: Man svälter sig själv för att sedan hetsat
Ortorexihandla om att man har en överdrivet hälsosam kosthållning, eller tränar överdrivet mycket, så att kroppen tar skada av det.

Både killar och tjejer har ätstörningar men det är vanligast hos tjejer. 





/Kram Melissa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar