söndag 3 mars 2013

Depression

Så här känns depression för vissa
Depression är när man under längre tid känner sig nedstämd. Om man ska dra det kortfattat då.
Många människor tror att det bara är tonåringar som blir deprimerade och att det är tonårstjejer framförallt. Att man bara är ledsen i sisådär några veckor, att det är en fas många går igenom.
Så är det inte.

                                      
Förutom att vara nedstämd kan man känna sig värdelös, mycket tankar om döden/självmord, få ångest, ändrad sömn och aptit. När man är deprimerad är det som om man kollar på världen genom ett par svarta glasögon. Det innebär att man lägger märke till saker som är dåligt och att man tolkar allting till ens egna nackdel. Tittar man tillbaka så minns man bara misslyckanden och tråkigheter och kollar man framåt så tror man att inget kommer bli bättre. Med en lindrig depression är det fullt möjligt att le och skratta och orka gå till jobbet/skolan så då kan det vara svårt för människor runt om att förstå hur jobbigt det faktiskt är att vara deprimerad och hur svårt och hopplöst allt känns eller ens upptäcka att någon är deprimerad.

                                      

Man tror att hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män blir deprimerade någon gång i livet. En depression kan uppstå närsomhelst i livet men det är vanligast i tonåren. 
Depression kan också leda till självskadebeteenden och i värsta fall självmord så det är bra att så fort som möjligt få hjälp.
Hjälp kan man få överallt, kurator och skolsyster i skolan. Vårdcentralen, bup och bris tex.
Lider du av depression så vill jag bara säga att du har rätt att må som du gör och att du är stark och bra även om det inte känns som det just nu. Du är värd precis lika mycket som alla andra och det blir bättre i framtiden och jag vet att du kan ta dig igenom det här. Lyckades jag lyckas du! <3
               

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar